Bloembollenkwekerij Gebroeders Boon uit Hem afgelopen jaren flink gegroeid

Het is druk bij Bloembollenkwekerij Gebroeders Boon aan de Elbaweg in Hem. ,,In 2012 dachten we na de oplevering van onze nieuwe hal wel weer een tijd vooruit te kunnen. Dat lukte ook. Alleen zijn we hard gegroeid en moeten we inmiddels weer extra ruimte huren’’, zegt Nico Boon. Samen met zijn broer Ronald en hun oom Siem geeft hij leiding aan het bedrijf dat tulpenbollen en leliebollen kweekt.

De bollen van de Gebroeders Boon vinden vooral via grote exporteurs hun weg over de hele wereld. Het bedrijf levert niet direct aan consumenten. Toch kunnen ook die op enige momenten in het jaar precies zien wat de Gebroeders Boon aan moois in huis hebben. Zo zijn ze steevast vertegenwoordigd op de Drieban Flora in Venhuizen, waar ook in verschillende categorieën de mooiste tulpen worden gekozen. Verder tonen ze hun creaties op de marktbroeishow tijdens de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk-Oost. De evenementen vinden in 2018 respectievelijk van 8 tot en met 11 februari en van 22 tot en met 25 februari plaats.

,,Leuk om te doen. En voor ons ook belangrijk om daar gezien te worden. Want naast belangstellende consumenten, lopen ook de inkopers rond op dergelijke evenementen’’, zegt Nico. ,,Het is dus niet alleen maar voor de lol en eer dat we meedoen, maar ook om aan potentiële klanten ons assortiment te tonen.’’

Regelmatig vielen de inzendingen van Gebroeders Boon in de prijzen. Zoals in 2017 en 2015 toen ze tijdens de Drieban Flora de prijs voor beste gefranjerde tulp wonnen. In 2016 werd de Super Siësta verkozen tot beste gefranjerde exemplaar. ,,Natuurlijk wil je winnen. Maar vroeger vonden we dat belangrijker dan tegenwoordig’’, lacht Nico. ,,Het gaat ons er nu vooral om te laten zien waar ons assortiment uit bestaat. Dat we over de hele breedte kwalitatief hoogwaardige producten aanbieden.’’

De productie van de Gebroeders Boon bedraagt ongeveer 30 miljoen tulpenbollen en zo’n 33 miljoen leliebollen per jaar. Deze gaan vanuit de vestiging in het West-Friese Hem, waar het familiebedrijf sinds 1970 is gevestigd, naar afnemers over de hele wereld. De teelt vindt plaats op ruim 140 hectare grond verdeeld over West-Friesland, de Flevopolder, de Noordoostpolder, Drenthe en Friesland.

,,De plek waar we onze product maken, kiezen we zorgvuldig uit’’, legt Nico uit. ,,Zo leent de grond in Drenthe zich uitstekend voor de teelt van leliebollen. Dat is een zwartere grond dan bijvoorbeeld hier in West-Friesland waar we alleen tulpenbollen telen.’’ In de Noodoostpolder maakt het bedrijf gebruik van een spoelerij, maar verder wordt de productie naar Hem gehaald om verwerkt te worden. Dit gebeurt deels in de in 2012 opgeleverde hal die het productieproces efficiënter en duurzamer heeft gemaakt.

Tijdens periodes van topdrukte loopt er al snel een man of vijftig personeel rond in de hallen van het West-Friese bedrijf. Siem, Ronald en Nico zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. ,,We kunnen leunen op veel ervaring om de kwaliteit te waarborgen. We zijn allemaal opgegroeid in dit vak en weten goed elkaars krachten te benutten. Daardoor hebben we een uitstekend fingerspitzengefühl om zoveel mogelijk de juiste keuzes te maken als het gaat om welke tulpen- en leliesoorten we willen telen’’, zegt Nico.

,,Je kunt natuurlijk niet altijd zes gooien, er zit echt weleens een minder soortje tussen. Maar ervaring, kennis en deskundigheid zorgen er wel voor dat de kans op de goede keuze het grootst is. We doen er alles aan om zo vaak mogelijk zes te gooien.’’