Bloembollenbedrijf timmert aan de weg in Sint Maartensvlotbrug

Q.J Vink & Zonen gaat al ruim zestig jaar met zijn tijd mee

De derde generatie Vinken staat tegenwoordig aan het roer van het florerende familiebedrijf Q.J Vink & Zonen in Sint Maartensvlotbrug. Het bloembollenbedrijf is gestoeld op vernieuwing, duurzaamheid, innovatie en een ontembaar streven naar vooruitgang. ,,Het bedrijf is in 1953 opgericht, maar vooral de ondernemersgeest en wil om ons als bedrijf te blijven ontwikkelen is overgebleven uit die tijd”, vertelt Jan Vink met een brede lach. ,,Verder is alles wat je hier om je heen ziet modern en het resultaat van flink wat verbouwingen.’’

Samen met zijn broer Mark en hun neven Ronald en Michel (ook broers) geeft hij vandaag de dag leiding aan het bedrijf dat tulpen, lelies, narcissen, krokussen en irissen teelt. De teelt van zeventig hectare lelies is de grootste productgroep van de onderneming.

De familieonderneming werd op 12 januari in 1953 opgericht door Quirinus Vink in Noordwijk. In 1965 verhuisde het naar de huidige locatie in de Kop van Noord-Holland.

Verantwoord

,,Een schitterende plek waar we ons bedrijf kunnen laten bloeien’’, weet Jan. Het bedrijf doet er alles aan om op een zo verantwoord mogelijke manier het beste mogelijke product te maken. ,,In dat proces gaan we erg bewust om met alle factoren. Dus we kijken ook naar duurzaamheid en hoe ons personeel zo prettig mogelijk kan werken. In de eerste plaats omdat we dat niet meer dan normaal vinden’’, zegt Jan. ,,Goed voor ons personeel zorgen, vinden wij erg belangrijk.’’

Het bewijs hiervoor wordt snel geleverd tijdens een rondje door de onderneming. Het bedrijf maakt gebruik van HR-licht dat energie bespaart en minder belastend is voor de ogen. En de nieuwe hal die in 2013 werd opgeleverd om de groei het hoofd te bieden, doet op alle fronten prettig aan. Mede door een geluidsabsorberend dak zijn de arbeidsomstandigheden verbeterd in vergelijking met oudere hallen.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de talloze innovaties die Q.J Vink & Zonen de laatste jaren heeft doorgevoerd. De lijst is lang. Verder zijn een keur aan energiebesparende maatregelen genomen: zonnepanelen, waterbesparend beregenen en uiterst efficiënte droogtechnieken.

Niet voor niets mocht het bedrijf in 2016 als een van de eerste het certificaat Milieukeur Bloembollen in ontvangst nemen. Nog altijd behoort het tot een selecte groep bloembollentelers die dit certificaat, dat in de toekomst PlanetProof gaat heten, in handen heeft.

Onderscheiden

Ook naar de klanten toe probeert Q.J Vink & Zonen zich te onderscheiden. ,,Dat moet ook wel’’, grijnst Jan. ,,Het volstaat al lang niet meer om louter op te vallen door een goed product. Wij bieden een exclusief assortiment aan. Een dat divers is in vorm en kleur en over bewezen eigenschappen beschikt die onze klanten verlangen’’, legt Jan uit. ,,We maken elk jaar een catalogus waarin we onze nieuwe soorten presenteren: Infogelvlucht. Het is een naam met een knipoog. Hierin tonen we onze bloemen op professionele wijze en in verrassende en inspirerende combinaties. Het is een manier waarop wij ons proberen te onderscheiden. Daarnaast helpen wij onze klanten aan professioneel promotiemateriaal. Dit kunnen zij gebruiken om het product zo goed mogelijk te verkopen.’’

En zo is de cirkel van zorg voor werknemer, milieu én klant rond. Een combinatie die het familiebedrijf sterk maakt om ook de komende generaties te floreren.