Bloeiend Zijpe

Met de intrede van de lente komt het buitenleven weer helemaal tot bloei. Ook in de kop van Noord-Holland. De dertiende editie van dit voorjaarsevenement Bloeiend Zijpe is ook komend voorjaar weer te zien en te beleven. Van vrijdag 6 april tot en met 6 mei worden diverse activiteiten georganiseerd rondom de prachtige kleurrijke bloemenvelden die de polder Zijpe rijk is, de tuin van Schagen.

Stichting Bloeiend Zijpe zet zich met behulp van meer dan 200 vrijwilligers in om de polder Zijpe, gemeente Schagen, als mooiste Bollenstreek van Nederland op de kaart te zetten en iedereen hiermee op een laagdrempelige, pure manier mee kennis te laten maken. Eens per jaar stellen de bloembollentelers hun landerijen open voor de nieuwsgierige burger en kan er zijn er veel activiteiten waar aan meegedaan kan worden.

• Nieuwe workshop Creatief schrijven -- inspiratie tussen de bloemen!

In de prachtige omgeving van de Molen De Hoop in ’t Zand wordt de nieuwe workshop creatief schrijven gehouden. Heb je altijd al een verhaal willen schrijven, een gedicht, een stukje van je leven, fantasie of echt gebeurd, maar ben je nooit begonnen? Of is schrijven je hobby en wil je nieuwe inspiratie en ideeën? Met creatieve schrijfoefeningen en de bloemen en onze omgeving als inspiratie haal je het beste in jezelf naar boven. Het maakt niet uit of je schrijfervaring hebt. Creativiteit is waar het om draait. Samen met schijfster Susanna Florie ga je freewriten; niet letten op spelling, zinsbouw en stijl, maar de mooiste zinnen op papier zetten. Dinsdagmiddag 24 april 2018 van van 14.00 tot 16.00 uur of op vrijdagochtend 13 april van 10.00 tot 12.00 uur.

• Fotoworkshop

Op 14-21-28 april kan je weer mee doen aan de fotoworkshop. Met heel veel tips en trucs, een model en andere inspirerende ideetjes maak je de mooiste foto’s in de bloeiende velden. De groepjes zijn tot maximaal 10 personen. Wil je dit keer mee doen, meld je dan snel aan, want vol is vol!

• Fietsen, hardlopen en wandelen

Spring je liever op de fiets, houd je van hardlopen of geef je de voorkeur aan wandelen. Het kan allemaal in de laatste week van april.

Fietstocht op zondag 22 april

De fietstocht gaat zo dicht mogelijk langs de vele bloeiende velden en andere unieke plekjes. 40 km fietsen voor jong en oud, geuren snuiven en prachtige gekleurde bloemenvelden bewonderen. Op de dag zelf kan je nog beslissen om mee te gaan, want er is geen voorinschrijving.

Tulpencross op zaterdag 28 april

Helemaal spik-splinter-nieuw, deze Tulpencross. Een unieke hardlooproute van 7,5 kilometer Een heel mooie trimloop op een nagenoeg verkeer vrij parcours. De start is tussen 13.00 en 15.00 uur, waarbij er, afhankelijk van het aantal deelnemers iedere tien minuten een groepje van 10 à 15 deelnemers van start gaat. De landeigenaren hebben exclusief toestemming gegeven om over de brede kopvelden van de tulpenvelden, over aangegeven zandpaden te hardlopen. Een mooie geurende en spannende recreatieve hardlooproute. Een unieke route van 7.5 km langs vele prachtige bloeiende tulpenvelden. Er wordt hoofdzakelijk over de brede kopeinden van de tulpenvelden gelopen.

Wandeldag op zondag 29 april, keuze uit 5 verschillende afstanden

Al dertien jaar wordt de “bijna beroemde” wandeldag georganiseerd. Ruim 90% van de wandeltocht gaat over het boerenbollenland van de kwekers; er komt amper asfalt aan te pas. De wandelaars komen op plekjes waar normaal gesproken nooit gewandeld mag worden! Er worden speciale bruggen, voor één dag gebouwd, zodat verschillende bloemenvelden op elkaar aan te sluiten. Er worden rayonhoofden aangesteld en families van de bollenkwekers zorgen voor gezellige koek-en-zopies langs de route. Zij kunnen - indien gewenst - de nodige uitleg geven over de bollenteelt.

Afstanden: 7½ - 8 - 15 - 20 - 30 kilometer. Sommige afstanden brengen de wandelaars door het bosrijke landgoed “Het Wildrijk” van Landschap Noord-Holland, bekend om haar wilde hyacinten. De liefhebber die 40 kilometer wil lopen, kan op eigen initiatief een extra route door het natuurreservaat “Het Zwanenwater” van Natuurmonumenten lopen. (Houdt er rekening mee dat wandelen over bollenland veel zwaarder is dan gemiddeld!)

• Kunstexpositie

Ook dit jaar is het weer gelukt om verschillende kunstenaars uit de omgeving te laten exposeren. Schilderkunst, papierbewerking, fotografie, beeldhouwkunst, glaswerk het wordt allemaal weer tentoongesteld. Het thema is: Bloemen en alles wat te maken heeft met bloembollen en het evenement Bloeiend Zijpe. Dus niet alleen de bloemen staan centraal, maar alles waaraan men Bloeiend Zijpe herkent. Denk aan bloemenkramen langs de weg, plant- of kopmachines, ziekzoekers in het land, de veiling, het transport, de wandelaars en fietsers tussen de bollenvelden enz. De kunstexpositie is dagelijks van 7 april t/m 6 mei gratis te bezoeken van 11.30 – 17.00 uur in Agrarisch Centrum BolleNoord, Groteweg 9, ’t Zand.

• Bloembollenboemel

Minder validen en ouderen

De bloembollenboemel rijdt deze periode 3x per dag. Een prachtige beleving voor de minder valide mens. Met de rolstoel kan je zo binnen rollen. Eerst een kopje koffie/ thee met wat lekkers, instappen en dan in ongeveer een uur wordt er door de bloeiende velden gereden. Je moet van te voren wel even reserveren.

Alle informatie is verder te vinden op de geheel vernieuwde website: www.bloeiendzijpe.nl