Als alle tulpen staan dan is het af

De vele vrijwilligers zijn het succes achter de Drieban Flora

De mooiste tulpen uit Drechterland staan in bloei op de Drieban Flora in Venhuizen. De trots van de kwekers kan daar alleen schitteren door de inzet van vrijwilligers. Maanden zijn zij bezig met de voorbereidingen. Zo ook Jan Schouten en Atie Boon, die met diverse taken toch eenzelfde doel voor ogen hebben: “Het is pas geslaagd als alle tulpen erin staan.”

Jan Schouten komt tot de conclusie dat hij al sinds het begin bij de Drieban Flora betrokken is. Althans, sinds de tweede keer dat de flora in het leven werd geroepen. Dat is inmiddels 31 jaar geleden.

De tulpenliefhebber werkte van jongs af aan op de kwekerij van vader Thijs Schouten in Grootebroek, die hij in 1975 overnam. Ondanks dat hij het bedrijf vier jaar geleden verkocht, is hij nog altijd bezig met zijn favoriete bloemen. Zo doet hij wederom mee aan de keuring (zijn hoogtepunt: drie keer met de wisselbeker naar huis), maar Jan steekt ook de handen uit de mouwen als vrijwilliger.

Temperatuurbehandeling

De plusminus 15.000 bollen van de 30 bedrijven die meedoen aan de keuring vallen onder de verantwoording van Jan. Als ze half augustus worden opgehaald bij de kwekers, gaan de bollen naar zijn voormalig bollenschuur. Daar maakt hij samen met John Beemster een verdeling in vroege en late types.

Daarna geeft Jan ze een temperatuurbehandeling. “We plaatsen ze eerst in de koelcel, dat begint bij 23 graden”, vertelt hij. “Op ongeveer 15 augustus komen ze in Stadium G, dat betekent dat de bloem is aangelegd in de bol, daarna gaan ze naar twintig graden.” Zo rond vijftien weken voordat de bollen naar de kas gebracht worden, gaan ze in de koeling bij negen graden.

Groeien

Begin november plantte hij met andere vrijwilligers alle bollen in kleine bakjes. “Dan beginnen ze te wortelen en al gauw komt er een pennetje tevoorschijn”, legt hij uit. Begin januari verhuizen de bollen van de koeling naar de kas en dan gaan ze écht groeien.

Zo zorgt Jan dat de tulpen tijdens de Drieban Flora (8 tot en met 12 februari) volop in bloei staan. Want dan reizen - naast geïnteresseerden uit de regio – kwekers uit heel het land af naar Venhuizen. Zij bezoeken de flora om dezelfde reden als Jan: “Op de Drieban Flora leer je andere soorten kennen, die worden daar voor het eerst getoond.”

Geslaagde flora

Kijkend naar zijn voorbereidingen als vrijwilliger, is de flora echter om één reden pas geslaagd: “Als de tulpen er goed uitzien”, zegt hij nuchter. Voor vrijwilliger Atie Boon geldt precies hetzelfde: “Het is geslaagd als alle tulpen erin staan”, begint ze. “En als iedereen positief is”, vult ze aan. Samen met onder andere Verona Boon maakt ze al een kwart eeuw de bloemstukken op de flora. Sinds dit jaar hebben Atie en Verona de rol van arrangeur op zich genomen. En dat gaat een stuk verder dan de kunst van bloemstukken maken.

Entourage

Als arrangeurs zorgen ze voor de aankleding van de Drieban Flora. “Voorheen stonden de bloemen al klaar en konden we meteen beginnen met opsteken”, vertelt Atie. “Nu moeten we die voorbereidingen zelf doen.” Zoals bloemen bestellen, de entourage verzorgen en de bloembakken klaarzetten voor de kwekers. Het vraagt veel van haar creativiteit, maar dat is juist wat haar aanspreekt in deze rol.

‘Tijd vliegt’

De Drieban Flora besteedt veel aandacht aan de aankleding. Zo heeft de tentoonstelling elk jaar een ander thema, wat dit jaar luistert naar ‘Tijd vliegt’. Hier spelen de arrangeurs uiteraard op in: “Er komen natuurlijk bloemstukken met klokken”, kan Atie al verklappen. “Maar ook de kwekers doen mee, zo zijn er soorten gekweekt die namen als Timeless, Time Out en Miller Time dragen.”

Nederlandse bloemen

Van bloemstukken aan de muur tot een grote bloemenpoort met klok: samen met de bloemstekers gaan de arrangeurs begin februari aan de slag. Ze gebruiken zo veel mogelijk bloemen van Hollandse bodem. Lelies, freesia’s, irissen en tulpen geven de Drieban Flora haar mooie uitstraling. Maar, zo zegt Atie, het belangrijkste is nog altijd dat de tulpen er goed bij staan. “Dat is écht het punt van aandacht.”