De gebroeders Molenaar, Niels en Dennis, zijn de gedreven eigenaren van Molenaar Agriculture, geves..."> Specialist in het kweken van pioenrozen De gebroeders Molenaar, Niels en Dennis, zijn de gedreven eigenaren van Molenaar Agriculture, geves..." />

Specialist in het kweken van pioenrozen

De gebroeders Molenaar, Niels en Dennis, zijn de gedreven eigenaren van Molenaar Agriculture, gevestigd in Hensbroek. Sinds 2008 is het bedrijf gespecialiseerd in pioenrozen, op het gebied van de bloemen en stekken. Niels Molenaar: ‘Onze kracht is dat we alles in eigen beheer doen.’

Het seizoen van de pioenstekken is gestart. Dat is goed te merken in de grote hal van Molenaar Agriculture. Ruim 15 medewerkers zijn druk bezig met het verwerken en sorteren van de stekken. Dennis begint direct enthousiast te vertellen: “Met veel kunde en precisie snijden en spoelen wij hier de stekken, zodat we het later netjes in kunnen pakken voor onze klanten.”

Doen jullie dat snij- en spoelwerk allemaal met de hand?

Dennis: “Het snijden wel, maar voor het spoelen hebben we een speciale spoelmachine, voorzien van UV-verlichting. Door deze verlichting blijven er nagenoeg geen schimmels en bacteriën achter op de stekken. Daarnaast krijgen de stekken een behandeling met warm water en een ontsmettingsdouche. Hierdoor blijven onze producten in topconditie en komen ze goed aan bij onze klanten.” 

Niels: “Een bijkomend voordeel van het UV-licht is dat we zo min mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen. Niet alleen onze producten, maar ook ons spoelwater blijft zo vrij van bacteriën en schimmels. We werken daardoor schoon en gezond.”

Wie zijn jullie klanten?

Niels: “Onze klanten zitten over de hele wereld, van Chili tot aan Nieuw-Zeeland. China en Rusland zijn daarbij onze grootste afzetgebieden. We leveren onze stekken voornamelijk aan kwekers. Om aan de vraag naar onze bloemen en stekken te voldoen, telen we op ruim 20 hectare grond in Nederland, 7 hectare grond in Frankrijk en 6 hectare grond in Amerika.”

Dennis: “We blijven op alle fronten groeien. Zo merken we dat er vanuit Amerika steeds meer vraag komt naar onze stekken. Om die markt goed te kunnen bedienen, gaan we een speciale website opzetten.”

Wat maakt Molenaar Agriculture tot zo’n wereldwijd succes?

Niels: “Onze kracht ligt in onze kennis en ervaring, maar ook in het feit dat we alles in eigen beheer doen. Bij ons zijn de lijntjes kort, zowel intern als met de klant. Hierdoor weten we wat de klant wil en kunnen wij alles netjes en snel leveren.”

Dennis: “Dat onze kennis en ervaring gewaardeerd worden, merken we de laatste jaren ook vanuit het buitenland. We worden vaak gevraagd om telers te ondersteunen en te adviseren op het gebied van hun grondkwaliteit, accommodaties en teeltprocessen.”

Molenaar Agriculture staat bekend om zijn continue kwaliteitsverbetering. Wat mogen we de komende tijd op dat gebied van jullie verwachten?

Dennis: “We hebben een nieuwe verwerkingslijn voor de stekproductie besteld. Hierdoor kunnen we nog sneller en netter werken.” 

Niels: “En de eerste stappen zijn gezet voor eventuele nieuwbouw. Dan hebben we extra ruimte om onze verwerk- en inpakprocessen gescheiden van elkaar te doen. Hierdoor werken we efficiënter en hebben we meer overzicht over onze verschillende producten.” 

Dennis: “Kortom: we zitten niet stil!”