Mooi om te werken met een product dat leeft

Wie: Julia Pater (18 jaar)

Studie: tweedejaars Commercieel Ondernemen, Clusius College Hoorn.

‘Mooi om te werken met een product dat leeft’

Julia Pater (18) groeide op tussen de bollen. Als jong meisje hielp ze al mee in het familiebedrijf Pater Bloembollen in Spierdijk, net als haar zussen, broertje en neefjes. En ze wist meteen: dit wil ik ook!

Waarom een opleiding in de agrarische sector? ,,Ik wist altijd dat ik in de agrarische sector wilde werken. Mijn vader en oom hebben samen Pater Bloembollen in Spierdijk en een bedrijf in Nieuw-Zeeland en van kleins af aan helpen we allemaal mee. Van tulpen koppen, bollen pellen en lelies pluizen in het begin tot meehelpen in de organisatie, bij onderzoek en meer leidinggeven. Super leuk! Mensen denken vaak dat het alleen bollen pellen is, maar het is zoveel meer. Je bent bezig met een product dat groeit en bloeit, met mensen en met handel. Dat is heel afwisselend werk. Ik wil me bezighouden met het product, management en leidinggeven, vandaar de opleiding commercieel ondernemen. Dat kan ook bij het Horizon College, maar daar leer je bijvoorbeeld ook over hoe het gaat in de modewinkel. Daar heb ik niks aan. Hier zijn we echt bezig met de sector waar ik in wil werken. Daarnaast is het een brede opleiding, dat past bij mij want mijn interesse is ook breed. De sfeer op school is goed en de vakken interessant, alleen zou ik wel meer les willen hebben. Een voller programma, waarbij we dieper op de stof ingaan. Dat mis ik wel. Vandaar dat ik als ik hier klaar ben naar het hbo ga.”

Wat vind je het leukst? ,,De combinatie leren en stages is super. Ik ben net klaar met mijn stage bij Slijkerman Kalanchoë in Heerhugowaard. Ik mocht daar heel veel doen en ben breed begeleid. Ik werd niet als productie poppetje neergezet, maar mocht echt meedenken en onderzoek doen. Zo heb ik aan een logistiek verbeterplan gewerkt en een schimmelproef begeleid. Heel leerzaam. Na de zomer ga ik drie maanden bij een kwekerij in Engeland werken. We hebben nu al goed contact, dus ik heb heel veel zin om straks die kant op te gaan! Het mooie van werken in deze sector is dat je werkt met een product dat leeft. Je stopt iets in de grond en daar komt iets moois uit dat je kunt verkopen en mensen blij mee kunt maken. ”

Hoe zie je jouw toekomst? ,,Ik wil in elk geval ondernemen. Eerst lekker werken en ervaring opdoen bij verschillende bedrijven. Daarna zelf ondernemen, misschien wel in het familiebedrijf of iets eigen. Dat lijkt me allebei mooi. We werken goed samen met elkaar, dat is superfijn. Maar zelf iets van de grond af aan opbouwen lijkt me ook leuk. Misschien iets eigens starten naast het familiebedrijf. Samen met mijn broertje en neefje hebben we nu een eigen teelt. We kweken en verkopen zonnebloemen aan de kant van de weg. Een soort mini-onderneming, heel interessant en leuk.”