Met ien bunder lukt 't ok!

Waar ooit de spoorlijn door Hem liep, ligt nu de Middenweg, waar het pioenenbedrijf van Nico en Truus Wijnker gevestigd is. Nico nam het bedrijf over van zijn vader, die zich na de ruilverkaveling in 1967 aan de Middenweg kon vestigen. Dat was niet echt het plan: Nico zou timmerman worden. Maar toen hij van school kwam, was er geen werk te vinden en had zijn vader een hernia. Nico moest in dienst, maar kreeg verlof om zijn vader bij te staan, en daar zit hij nog steeds, samen met zijn vrouw Truus. En daar zijn ze elke dag nog blij om!

Flink aanpoten

"Mijn vader had bollen en groenten, van alles een beetje. Daar redde hij zich prima mee. Maar toen ik het overnam, begin jaren tachtig, was het crisis. Net als in de bouw ging het ook heel slecht in de groentesector. De markt zat overvol, er was geen droog brood meer in te verdienen. Dat was ook het moment dat mijn broer in het bedrijf stapte. In 1986 bouwden wij een kas erbij en begonnen wij met tulpen broeien. Dat was ook het jaar dat Truus en ik trouwden. In 1990 stapte mijn broer uit het bedrijf. Truus en ik gingen verder en besloten om alleen in de bloemen verder te gaan. In 1999 kwam er een tweede kas bij. Wij teelden verschillende zomerbloemen: trachelium, violieren, celosia en chrysanten. Buiten teelden wij erygium en pioenen. Dat werden er steeds meer. Het was keihard werken: zes en een halve dag per week aanpoten, in weer en wind buiten, en het is natuurlijk ook weleens heet in de kas. Daarnaast heb je natuurlijk ook met de bank te maken. Maar het pakte goed uit, gelukkig. De omschakeling bleek een goede keuze te zijn geweest".

Met ien bunder lukt 't ok!

In 2014 besloten Nico en Truus om het voortaan bij een gewas te houden: de pioenen. Daar hebben ze inmiddels acht soorten van."De pioen ligt ons heel goed en, ook heel belangrijk, we kunnen dit samen goed af. Het is een bewuste keuze om het zo te doen. Groei zou betekenen dat we vast personeel in dienst moeten nemen om het werk aan te kunnen, en dat hoeft van ons niet. In de oogsttijd werken wij met uitzendkrachten, agrarische collega's en scholieren van collega's, verder doen wij het allemaal zelf. Dat bevalt ons prima. Niet voor niets staat er op onze schuur "Met ien bunder lukt 't ok!" Wat ook op de schuur te zien is: een bordje met 'Gien sjouwtje'. Dat is ons alternatief voor het bordje 'Geen werk'. Wij blijven West-Friezen he!'

Pioenenkoning

Dat het goed werkt, blijkt wel uit de titel die Nico ten deel viel: pioenenkoning! Dat de beste pioenen bij hem te vinden zijn, ging al een tijdje rond. ‘Die Wijnker is een echte pioenenkoning’, was het vaak. Toen Nico 50 werd, bleken vrienden een kroontje bij zich te hebben, om hem op zijn eigen feest tot pioenenkoning te kronen. Daar is hij maar wat trots op. En het zette hem aan om nu echt werk te maken van z'n logo en visitekaartjes. "Daar had ik weleens voor gestaan, maar het was er nooit van gekomen. Nu diende ik de naam "pioenenkoning" in bij de veiling, en dat werd goed gekeurd. Vanaf toen was de naam "pioenenkoning" zichtbaar op de klok!

Vrijheid

Het mooiste aan het werk is voor Nico en Truus de vrijheid die ze hebben. "Als je aan het opbouwen bent, heb je daar natuurlijk je handen aan vol. Maar inmiddels staat er een bedrijf dat wij echt samen runnen. We wonen hier fantastisch, hebben alle ruimte, we zijn met tien stappen op het werk, zijn goed op elkaar ingespeeld. En wij staan nooit in de file!” Opvolging is er niet voor Nico en Truus. Maar dat was ook nooit het doel. “Het is mooi dat we zo ver zijn gekomen, en wij werken hier fijn. Dat blijven wij doen zo lang wij er plezier in hebben - en dat is nog wel even zo. En als het 'es tijd wordt om ermee te stoppen, bouwen we het bedrijf in fases af. Maar voorlopig zitten wij hier nog wel even!"