Kwekerij A. Bakker en Zn BV allround, internationaal

Vanaf het begin is Kwekerij Bakker een snelgroeiend, innoverend bedrijf dat internationaal kansen ziet en benut: het bedrijf is te vinden in Nederland, Frankrijk en Nieuw Zeeland. De kwekerij begon onder leiding van Kees Bakker, en vandaag de dag zwaait Marco van Uden er de scepter. Hij kent als geen ander alle ins en outs. Een gesprek met de bevlogen voorman.

Vanuit zijn ouderlijk huis kreeg Marco al het nodige mee van de bollenwereld: zijn vader was bedrijfsvoorlichter Glastuinbouw. “Dat wakkerde mijn interesse in het vak al vroeg aan. Het werken op het land versterkte dat, en zo ging ik de MTuS doen. Daarna wilde ik naar het buitenland, waarbij ik mijn zinnen op Spanje had gezet. Daar is het niet van gekomen, want Kees Bakker vroeg me om bij hem in het bedrijf te komen werken. ‘Dan kun je naar Frankrijk’, was zijn aanbod. Dat heb ik gedaan, en ik ben er niet meer weggegaan: langzamerhand ben ik in het bedrijf gegroeid. Van medewerker naar assistent bedrijfsleider, van bedrijfsleider naar kader – stap voor stap. In 2008 heb ik het bedrijf overgenomen. En daar ben ik nog elke dag blij mee.”

Kansen en vrijheid

Bij Kwekerij Bakker kreeg Marco veel kansen om zich in het vak te ontwikkelen. “Ik kreeg veel vrijheid om mijn werk te doen zoals ik dat wilde. Dat betekent: goede analyses maken, je hoofd erbij houden, denken vanuit kansen en de regie in eigen hand houden. Dat heeft ons in dit bedrijf veel opgeleverd. Je hebt elkaar nodig, want elke schakel is belangrijk. De concurrent van ‘goed’ is ‘beter’, is ons motto. Daar werken we allemaal aan. Dit is een zelflerende organisatie. Maak je een fout? Dat kan gebeuren als je op zoek bent. We analyseren waar het misging om te zorgen dat het niet nog eens gebeurt. We rekenen op elkaars kennis en kunde, iedereen gebruikt hier z’n hersens om het werk zo goed als mogelijk te doen.”

Hele keten in eigen hand

Kwekerij Bakker is uniek omdat, op veredeling na, alles bij het bedrijf zelf gebeurt. “We kopen in bij de veredelaar, en verder is het aan ons: van telen tot opslaan, van afbroeien tot verkoop, we hebben dat allemaal in eigen hand. Daardoor hebben we een goede kijk op zowel het product als op de markt. Die brede expertise zetten we over de hele keten in. En dat geldt ook voor vergroening: we kunnen dat op elke stap in het proces doorvoeren. Dat doen we bijvoorbeeld door in de winterperiode in Nieuw Zeeland jongvee op onze grond te laten grazen – een natuurlijke manier om te zorgen dat bodem, dier en plant in perfecte harmonie blijven.” Nieuw Zeeland is ook de plek waar een nieuwe collega gezocht wordt. “We zoeken een agrarische duizendpoot die dit mooie vak aan de andere kant van de aardbol wil uitoefenen.''

Internationaal
De internationale kwekerij is gespecialiseerd in de teelt en broeierij van tulp- en leliebollen. “Leliebollen telen we in Nederland, Frankrijk en in Nieuw Zeeland. Onze tulpenbollen telen we voor de professionele broeierij wereldwijd. De teeltgebieden zijn in West Friesland en in het oosten van Nederland. En we produceren zo’n 5,4 miljoen Oriëntal lelies onder 34.000 m2 glas, met een mobiel teeltsysteem, waardoor we minder energie gebruiken en de arbeid efficiënt in kunnen zetten. Bovendien zijn we met dit teeltsysteem beter in staat de kwaliteit te waarborgen: na het snijden staan de bloemen binnen een minuut op water.” “Doordat we in verschillende werelddelen telen, hebben we met uiteenlopende omstandigheden te maken, wat ons de kans geeft om allerlei mogelijkheden te onderzoeken. We hebben twee keer per jaar oogst, dus ook nog eens een dubbele kans om te leren. Dat is wat we hier voortdurend doen: zien en leren, altijd strevend naar verbetering, volop gericht op de kwaliteit, met de blik op de toekomst.”

http://www.kwekerijbakker.com