Een Ferrari is niet altijd de beste optie

In 2050 zijn er naar verwachting twee miljard meer mensen op de aarde dan vandaag de dag. Hoe gaan we al die monden voeden? Bastiaan Schoenmaker houdt zich daar als Hoofd productontwikkeling bij Bakker Brothers, mee bezig. Hij werkt iedere dag aan de ontwikkeling van nieuwe groenterassen, die hogere opbrengsten geven, die resistent zijn tegen ziektes en lekkerder smaken.

Bakker Brothers uit Noord-Scharwoude is een bekende speler in de wereld van groentezaden. Ze richten zich op de markt in Afrika en het Midden-Oosten. Afrika is het continent met de sterkste bevolkingsgroei. Het werk dat onder andere Bakker Brothers daar doet, kan volgens Schoenmaker verstrekkende gevolgen hebben. ,,Kijk naar de vluchtelingencrisis. Als je geen eten hebt, dan ga je toch ergens anders kijken. Als wij eraan kunnen bijdragen dat er voldoende goed voedsel voorhanden is, vind ik dat fantastisch.’’

Waar in landen als Nederland goedopgeleide telers kunnen beschikken over de meest moderne zaadjes en technieken, is dat volgens Schoenmaker in landen als Nigeria nog niet aan de orde. ,,We kunnen als zaadveredelingsbedrijf de Ferrari onder de zaadjes wel die kant op sturen met allerlei ingebouwde resistenties. Maar als dat zaadje daar niet groeit of de teler niet weet hoe er mee om te gaan, is het weggegooid geld. Nee, dat heeft pas nut als daar ook een infrastructuur ligt die wij bijvoorbeeld hier in Nederland hebben.’’

Daarom valt er volgens hem nog enorm veel winst te behalen. Niet alleen met het zaadje dat in de grond wordt gestopt, maar ook hoe de telers er vervolgens mee omgaan. ,,Daarom verzorgen wij met Bakker Brothers ook begeleiding en trainingen voor telers. Door ze te leren wat de beste teeltmethodes zijn en goed om te leren gaan met gewasbeschermingsmiddelen maken we het productieproces beter en veiliger.’’

Hij vertelt ook dat in sommige gevallen nu driekwart van opbrengsten uiteindelijk worden weggegooid. Hij toont een foto van een marktkraam in Zimbabwe. ,,Zie je die kisten met tomaten? En die wortelen liggen. Niet gekoeld en open en bloot. En dat bij dertig graden of warmer. Tja, dan blijft het natuurlijk niet lang goed. Wij werken er daarom hard aan de houdbaarheid van producten te vergroten. Als wortelen of tomaten twee dagen langer goed blijven, scheelt dat enorm veel verspilling. De afgelopen tien jaar hebben we daar gelukkig al veel vorderingen in gemaakt. En ik ben ervan overtuigd dat we daar de komende jaren mee doorgaan.’’