Trots op leefbaarheid van de kippen

Tuitjenhorn * Hij is de enige biologische vleespluimveehouder van Noord-Holland. Pascal Groot (38) uit Tuitjenhorn is helemaal op zijn plaats tussen de kippen. Bij een jaarlijkse controle, die onlangs plaatsvond door stichting Skal, scoorde hij met zijn bedrijf bijzonder goed. ,,Het controleorgaan was erg te spreken over de ruimte die de kippen buiten hebben”, vertelt hij trots. ,,We hebben heel wat fruitbomen geplant en daarmee lokken we de kippen naar buiten. Kippen zijn van nature bosdieren en houden er niet van om op open gebieden te lopen. Ze willen zich kunnen verschuilen. Het komt dus de leefbaarheid van het beest ten goede.”

Het aan de Dorpstraat gevestigde pluimveebedrijf kent zijn oorsprong in de beginjaren zeventig. Sinds 2010 is Pascal eigenaar van het familiebedrijf. ,,Ik ben tussen de kippen geboren”, laat de Tuitjenhorner met een knipoog weten. ,,Mijn vader was pluimveehouder en had tot circa 26.000 vleeskuikens rondlopen verdeeld over twee stallen. Destijds was er ook maar één kippenhouderij vorm. Tegenwoordig valt er wel wat meer te kiezen, zoals gangbaar, de nieuwe standaard kip of kip met één, twee of drie sterren van het 'Beter Leven' keurmerk. Mijn vader is echter in 1999 overgestapt naar de biologische vorm, welke drie sterren heeft van het 'Beter Leven' keurmerk. Waar het in de ‘gangbare’ houderij echt noodzakelijk is de vinger continu aan de pols te houden, met betrekking tot de gezondheid van de dieren en het een topsport is om de prestaties zo hoog mogelijk te houden, gaat het bij deze vorm een stuk gemoedelijker. Het gaat eigenlijk meer vanzelf. De stallen staan het grootste deel van het jaar wagenwijd open en hierbij wordt dus op natuurlijke wijze geventileerd. Het praktische verschil met de gangbare houderij was onder andere dat er daglicht in de stallen moest komen, er maximaal 4.800 kippen per stal mogen en er tevens vier vierkante meter buitenuitloop per kip beschikbaar moet zijn. In totaal lopen er nu dus nog maar 9.600 op dezelfde oppervlakte in de stal. Ook is de groeisnelheid beduidend lager, wat de smaak van het vlees echt ten goede komt. ” De pluimveehouderij is een parttimebaan. Waar zijn vader naast het pluimveebedrijf andere agrarische werkzaamheden verrichte, daar heeft Groot nog een baan als projectleider in de elektrotechnische sector. In cyclussen van twaalf weken komen de kuikens jong aan en gaan uiteindelijk in de tiende week naar de slachterij van Kemperkip te Uden. Groot: ,,Het vangen van de kippen doen we nog ouderwets met een paar buurjongens, mijn vader en schoonvader. Dit moet in het donker gebeuren, dus hoe later het buiten donker is hoe later we aan de gang kunnen en gebeurt in de zomer daarom ’s nachts. We zijn hierbij een echt team en het kippenvangen loopt daarom ook altijd erg soepel en vlot. Daarna is er ruim een week de tijd om de stallen te reinigen en weer klaar te maken voor de nieuwe kuikens. De mest die uit de stallen komt wordt hierbij ook weer efficiënt gebruikt, want dat kan allemaal binnen een straal van een kilometer weer worden afgezet. Wij brengen het bijvoorbeeld naar Biologisch Dynamisch Tuindersbedrijf de Lepelaar in Sint Maarten, die het weer gebruikt voor het bemesten van de percelen voor de teelt van hun groenten. Of naar Bejo Zaden in Warmenhuizen. Zij gebruiken het voor hun biologische poeftuinen. Het cirkeltje is daarmee weer helemaal rond.”

Dinosaurussen

Zijn werk met en tussen de kippen komt voort uit een passie voor het dier. ,,Ik vind de kip een fascinerend beest”, zegt Groot. ,,Wanneer je er goed naar kijkt dan zie je overeenkomsten met dinosaurussen, waar ze vanaf stammen. Ook vind ik het mooi om te zien hoe kippen met elkaar omgaan. Ze sparren met elkaar en zoeken buiten samen naar voedsel.” Tel daarbij op dat de kip een consumptiemiddel is en de voorkeur van Groot valt goed uit te leggen. ,,Ik denk dat kip één van de gezondste vleesproducten is. Het is namelijk vetarm. Mijn voorkeur gaat uit naar bothoudende delen van de kip, zoals een stukje poot of de vleugel. Wanneer het met een krokant korstje de oven uit komt, dan vind ik het op zijn lekkerst.” Kijk op www.kemperkip.nl voor kiprecepten en verkooppunten van de ‘Landhoen’.