Fikse uitbreiding voor paprikateler in polder Het Grootslag

Aan de Nieuwe Dijk in Andijk verrijst negen hectare nieuwe, hypermoderne kassen en bedrijfsruimte. Het is een fikse uitbreiding van de glastuinbouwsector in de regio. Verschillende partijen werken nauw samen om het grote project in polder Het Grootslag gestalte te geven.

De nieuwbouw is een uitbreiding voor paprikateler VD Holland die al vestigingen heeft in Wervershoof en Hoek van Holland. Eind oktober moet de uitbreiding klaar zijn. Dergelijk grote projecten vormen altijd een uitdaging, niet in de laatste plaats omdat er veel partijen gemoeid zijn met de bouw. Samenwerking en een goede communicatie zijn dus van groot belang.

,,Het is een flinke operatie. Gelukkig werken we met uitstekende partners die weten wat er moet gebeuren om een dergelijk project succesvol af te sluiten. De samenwerking is erg goed en zorgt ervoor dat het hele proces soepel loopt. Dat geeft ons een gerust gevoel’’, zegt Arnaud van Dijk van VD Holland.

Er komt veel bij kijken om uiteindelijk een pand te hebben dat aan alle eisen voldoet en zorgt voor de meest ideale situatie op de werkvloer. Een goede voorbereiding is het halve werk.

,,We hebben dan ook samen met de betrokken partijen goed nagedacht over de inrichting van de kassen en verwerkingsruimte. Zodat we straks zo efficiënt, duurzaam en comfortabel als mogelijk kunnen werken’’, legt Van Dijk uit.

Als een geoliede machine werken de verschillende partijen nu aan de nieuwbouw. Het skelet van de kassen is bijna helemaal uit de grond verrezen en over niet al te lange tijd zal de bedrijfsruimte volgen.

Eind oktober moeten de laatste werkzaamheden klaar zijn en kan VD Holland de nieuwe vestiging in gebruik nemen. Polder Het Grootslag, die zich de afgelopen decennia nadrukkelijk op de kaart heeft gezet als glastuinbouwgebied (zie kader), is dan een fraai stukje glastuinbouw rijker.

Regio biedt ruimte voor de glastuinbouwers

West-Friesland en Wieringermeer zijn een aantrekkelijke gebieden voor glastuinbouw. Onder andere vanwege het klimaat, de ruimte, goede ontsluiting en aanwezige kennis. ,,Alle factoren bij elkaar zorgen ervoor dat de regio bijzonder populair is in deze sector”, zegt Roelof de Haan, directeur van het glastuinbouwgebied Het Grootslag in West-Friesland. ,,Hier hebben bedrijven de ruimte om te groeien en te ondernemen.’’

Zo kunnen de kassen op zo’n acht procent meer zoninstraling, de kracht van direct en diffuus zonlicht, rekenen dan gemiddeld in Nederland. En die kracht van de zon is welkom bij het telen in kassen. ,,Het gunstige klimaat in dit gebied zorgt voor kwalitatief hoogwaardige producten’’, voegt De Haan toe. ,,Dat is natuurlijk waar de ondernemers naar op zoek zijn.’’

De nieuwe vestiging van VD Holland wordt gebouwd in de polder Het Grootslag. 370 hectare van dit gebied is bedoeld voor glastuinbouw. In dit speciaal geselecteerde gebied is nog zo’n tachtig hectare beschikbaar voor ontwikkeling.

Een flink gebied. Maar het is niet zo dat je alleen maar kassen tegenkomt in Het Grootslag. Daarbij heeft de gemeente Medemblik eisen gesteld aan de inrichting van het glastuinbouwgebied.

,,Vooral aan de ruimtelijke inrichting en daarnaast zijn natuurvriendelijke oevers, water en een groenstructuur in het gebied aangelegd. Het glastuinbouwgebied heeft dan ook een mooie groene uitstraling gekregen’’, vertelt De Haan. ,,Enige tijd geleden was voormalig staatssecretaris Henk Bleker bij ons op bezoek in Het Grootslag. Die was enigszins verbaasd dat we hier zoveel kassen hebben, zonder dat het hem was opgevallen.’’

De geboden ruimte maakt de regio interessant voor glastuinbouwers en trekt ondernemers richting het noorden van Noord-Holland. Mede doordat het in het Westland, een historisch glastuinbouwgebied, bijvoorbeeld zeer moeilijk is om uit te breiden met zogeheten megakassen. De Haan: ,,Gezien de schaalvergroting is ruimte wel waar bedrijven behoefte aan hebben.’’

Met de verdere ontwikkeling van de gebieden ziet De Haan een goede toekomst voor glastuinbouw in de regio. ,,Het wordt eigenlijk alleen maar beter. De bereikbaarheid wordt straks met de realisatie van de N23 nog beter en ook het voornemen van de provincie om in te zetten op de agrarische sector biedt veel kansen. Wij moeten hier als het ware de groentetuin van Europa worden, misschien wel van de wereld’’, zegt De Haan.

www.glastuinbouwgebiedhetgrootslag.nl